Op dinsdagmiddag 20 juni werd de Keijersmolen als relatiegeschenk overhandigd aan de gemeente Leudal.
Maak je geen zorgen, onze molen staat er nog steeds.
Een ersatz-pronkstuk heeft de molen waardig vervangen.
In het chocoladeatelier van Bart Van Audenhove werd ze natuurgetrouw gekopieerd tot een chocoladen kunstwerk van 7 kg.
Alles had te maken met een kennismakingsbezoek dat de gemeentelijke overheid van Kinrooi bracht aan het nieuwe bestuur van de gemeente Leudal.
En zoals het bij ieder eerste burenbezoek past, breng je als gast een cadeau mee. De chocoladen molen was een treffend en zeer symbolisch geschenk.
Immers, chocoladebereiding is een gerenommeerde Belgische ambacht. Bovendien past de windmolen perfect als symbool voor Kinrooi. Als je dan nog een chocoladen molen laat bereiden door een chocolatier uit Kinrooi is de originaliteit volledig. Misschien is hier wel het lekkerste Kinrooi's cadeau geboren. Het kan een tip zijn voor het VVV van Kinrooi om de gemeente op deze wijze te promoten. Het moet daarom niet telkens een molenhapje van 7 kg worden.
Goed buurtschap
De gemeente Leudal, een fusie van zestien buurdorpen aan Nederlandse zijde, heeft de eerste klippen genomen in de fusie. Zij zoekt contact met Kinrooi om ervaringen uitte wisselen. Kinrooi heeft reeds vroeger een fusie verwerkt. Ons bestuur is daarom goed geplaatst voor advies om opstartfouten bij een fusie te vermijden.
Maar tevens willen de twee gemeenten het goede buurtschap aanhalen. Ze gaan samenwerken op het vlak van een aantal dossiers. Een concreet voorbeeld hiervan is hoe men het grenskantoor van Kessenich een nieuwe functie kan geven.
Bovendien gaan de overheden op zoek naar projecten die de gemeenten gezamenlijk kunnen indienen bij Europa. Een bredere samenwerking bestaat ook al met de andere Nederlandse buurgemeenten. Zo werkt Kinrooi met de gemeente Weert, Leudal en Maasgouw aan een gemeenschappelijk nood- en interventieplan. Door de grotere eenheden van gemeenten is overleg gemakkelijker geworden. Vroeger zijn ook wel voorzichtige toenaderingen geweest. Maar door de vele besturen was er een grote verscheidenheid in belangen. Hierdoor kon men moeilijker resultaatgericht werken.
Chocola in de besluitvorming
"De mensen van Leudal waren wild enthousiast over het geschenk." vertelt burgemeester Brouns. Dit unieke stuk maakte indruk op hen. Hoewel het pronkstuk een ereplaats in de hal van het gemeentehuis verdiende was het maar een kort leven beschoren. Die avond was er een zeer belangrijke gemeenteraad. Als de gemeenteraadsleden een wijze beslissing zouden nemen over de inplanting van het nieuwe gemeentehuis in deze gemeente dan mochten ze van deze molen eten. En men heeft ervan gegeten. Zo heeft de chocoladen molen minder dienst gedaan als museumstuk maar heeft ze burgemeester Zuidgeest van Leudal smakelijk bijgestaan in belangrijke besluitvormingen.
Enkel met passie vorm je nostalgie in chocolade
Als chocolatier had Bart Van Audenhove van "het Chocolade Atelier" waarschijnlijk gehoopt op minder coöperatie van de gemeenteraadsleden. Maar als je je werk afgeeft is de klant meester over het stuk. En toch is het geen sinecure om een dergelijk stuk samen te stellen. Het maken van zo'n werk vraagt normaal 3 weken voorbereiding. In de voorbereiding wordt er een dossier samengesteld met afbeeldingen, schetsen, modellen en mallen.
Daarna kan hij aan het eigenlijke werk beginnen.
In dit geval echter heeft Bart de ambachtelijke klus in een week moeten klaren. En een ambachtsman is hij. Hoewel hij van eerste opleiding industrieel ingenieur voor tropische landbouw is, heeft hij zijn passie gevonden in het bereiden van chocolade. De zin voor het mooie en het gemis van het lekkere in de evenaarsbroessen hebben hem ertoe gebracht een opleiding te volgen aan het Piva te Antwerpen. De smaak van chocolade interesseerde hem. Maar vooral de vele toepassingsmogelijkheden: het vloeibaar maken, het plastisch maken, het vormen, het spuiten, het samenstellen en het beeldhouwen. Maar ook de complexiteit van het materiaal moet je beheersen als chocolaterie merkt dit al snel als je Bart bezig ziet bij het tableren van de chocola op een granieten plaat.
Hierbij brengt hij met mes en spatel de chocolade op punt door deze in beweging te houden tijdens het afkoelen. Enkel zo kristalliseert chocolade op de juiste wijze waardoor hij goed bewerkbaar wordt en achteraf de mooie glans krijgt.
Als je het zelf eens wilt uitproberen moet je het later eens gaan proberen tijdens de workshops die hij zal organiseren. De mouleerpralines en de enrobépralines vormen de ruggengraat van zijn werk. Maar zijn echte specialiteit is het maken van gepersonaliseerd stukwerk. Het uitgieten en snijden van vormen, en deze lijmen en bijwerken tot ware sculpturen zijn zijn handelsmerk.
Zo verenigden zich op een dag in juni in "Het Chocolade Atelier" op de Kampstraat twee ambachten. De een met een nostalgische maar rijke eeuwenoude voorgeschiedenis werd in vorm gebracht door een eerder recentere maar springlevende stiel. Samen leverden ze het icoon voor Belgisch Kinrooi aan het Nederlandse Leudal.